Vürtse ja ürte kasutame tihti kulinaarseks otstarbeks, parandamaks toidu maitset, aroomi ja värvi. Kuid tänaseks on olemas rohkelt tõendeid ka selle kohta, et vürtsid ja ürdid sisaldavad mitmeid antioksüdante, omavad põletike-, glükoosi- ja kolesteroolitaset langetavat toimet ja on kantserogeensed. Samuti omavad toimet mõjutada meie tunnetust ja meeleolu positiivses suunas. Mitmed sellised ürdid ja vürtsid on laialt levinud ja kättesaadavad ning läbi nende on seega lihtne oma tervis toetada.
Tšilli pipar
Tšilli kasulike toimeid on juba pikaldaselt täheldatud. Tšillis on palju tugevaid antioksüdante, mis omavad põletiku vastast toimet. Samuti omavad need antioksüdandid ja tšillis sisalduv kapsaitsiin positiivset mõju südame- ja veresoonkonnale. Tšillipipart seostatakse veresuhkru taseme langusega ja insuliini taseme säilitamisega. Punase pipra tarbimine võib aidata kaasa ka kehakaalu reguleerimisele, suurendades küllastustunnet ja täiskõhutunnet, vähendades lisa energia ja rasva tarbimist. Samuti suurendab kehatemperatuuri, mis tõstab organismi ainevahetuse kiirust. Uuringu on leidnud, et tšillil on ka soolestiku mikrobiootale kasulik mõju. Järjest enam kerkib tõendeid selle kohta, kui oluline on mikrobioota organismi ainevahetusele ja tervisele. Mida mitmekesisem on meie soolestiku mikrobioota, seda väiksem on risk haigestuda diabeeti ja südame-veresoonkonna haigustesse ning seega on tšilli imelihtne viis oma soolestikku ja ainevahetust teotada. Leia meie soovituslikust nädalamenüüst retsept- tšilline riisi-läätse hautis ja proovi ise järele.
Kaneel
Kaneel on vürts, mida saadakse teatud kaneelipuude aluskoorest. Peale selle imelise maitse on leitud, et kaneel omab antibakteriaalset ja seenevastast toimet. Samuti sisaldab kaneel palju antioksüdante ning on põletike vastane. Veel omab kaneel positiivset mõju veresoonkonnale ning on vererõhku alandav. Hiljutised uuringud on leidnud, et 3 grammi kaneeli päevas parandab glükoosi kontrolli ja insuliinitundlikkust, nii tervetel kui ka diabeeti põdevatel inimestel. Samuti on leitud, et kaneelikoore ekstrakt vähendab maksa rasvumist ning kaitseb maksa selle eest. Üllatusena omab kaneel ka neuroprotektiivseid omadusi ning võib leevendada faktoreid, mida seostatakse Alzheimeri tõvega. Seega omab kaneel väga mitmeid positiivseid mõjusid inimorganismile ning seda on lihtne oma toidule lisada, raputades seda näiteks oma hommikusele pudrule. Proovi järele meie koduse müsli retsept, kuhu on samuti ohtralt kaneeli lisatud.
Ingver
Aasias on ingverit maitse- ja ravimtaimena pruugitud juba tuhandeid aastaid. See sisaldab mitmeid bioaktiivseid komponente. Kliinilised uuringud on näidanud, et ingver on ohutu ja efektiivne vahend oksendamise vähendamiseks, eriti just rasedatele naistele ja keemiaravi saavatele inimestele. Samuti sisaldab ingver mitmeid antioksüdante ja omab põletikuvastast toimet. Ingver omab positiivset mõju vereringkonnale ning on leitud, et see takistab rasva ladestumist organismis ning on seega hea abivahend kehakaalu säilitamisel. Ingver tõhustab ka keha termogeneesi ning ingveri tarbimisega väheneb näljatunne, mis jällegi on heaks abivahendiks kaalulangetamisel või säilitamisel. Samuti on leitud, et ingver vähendab liigeste turset, reumatoidartriidi sümptomeid ning lihaste ja liigeste valu. Arvatakse, et ingver võib mängida ka olulist rolli diabeedi tüsistuste ja vananemisega seotud tervislike seisundite ennetamisel. Ingverit on lihtne tarbida teena või panna seda toitude sisse. Proovi järgi meie retsept- mango-astelpaju smuuti ingveriga.
Must pipar
Must pipar on kõige tavalisem ja taskukohasem vürts, mida leidub igas köögis. Ometi on leitud mustal pipral mitmed, tervist toetavaid omadusi. Sellel on antioksüdantne toime ning pipras sisalduv piperiin, mis on aktiivne ühend, kaitseb oksüdatiivsete kahjustuste vastu ja pärsib vabu radikaale. Peperiin toetab ka südame-veresoonkonna tervist ning mitmete toitainete imendumist soolestikus. Samuti on mustal pipral põletiku vastane toime ning pärsib astma haigete hingamisteede põletikku. Uuringud on leidnud, et mustal pipral on ka antiallergiline toime, pärssides histamiini vabanemist kehas. Must pipar aitab säilitada kehakaalu, vähendades söögiisu, parandades seedetrakti heaolu ja soolehormoonide tööd. Samuti on mustal pipral positiivne mõju meeleolule ja kognitiivsetele funktsioonidele, toimides just kui antidepressant, parandades neurotransmitterite metabolismi. Must pipar sobib peaaegu igasse rooga, kuid kui vajad inspiratsiooni musta pipra kasutamisel, vaata meie peedihummuse retsepti.
Kurkum
Kurkum on ingveri sugulane, mida tarvitatakse kuivatatud ja jahvatatud kujul ning kuulub karri koostisesse. Kurkum sisaldab bioaktiivseid komponente, antioksüdante ning omab tugevat põletiku vastast toimet, toetades liigeste tervist. See omab südame- ja veresoonkonna tööle positiivset mõju, kaitstes südame funktsioone ja veresoonte tervist. Kurkumi tarbimise tagajärel on täheldatud ka üldkolesterooli ja vere glükoosi langust. Samuti omab kurkum positiivset mõju seedesüsteemile, leevendades ärritunud soole sündroomiga kaasnevaid sümptomeid ning maksa rasvumist. Kurkum aitab ka kaalu langetada ja säilitada. Kurkum toetab aju ja kognitiivseid võimed, parandades mälu ning depressiooni all kannatavate inimeste sümptomeid. Mõned uuringud on leidnud ka kurkumil olevat kasvajate kasvu inhibeeriva toime. Kurkumit on parim kasutada erinevates Aasia roogades, kuid meie tasakaalustatud nädalamenüüs leiad kurkumi retseptist orsoto lõhega.
Küüslauk
Küüslaugu kohta räägitakse tihti, et selle söömine hoiab haigused eemal. Ning tõesti on ka küüslaugul leitud mitmeid tervist toetavaid omadusi. Küüslauk sisaldab bioaktiivseid ained, on põletiku vastane ning on leitud, et 1000 mg küüslauguga tabletti päevas parandab oluliselt liigeste jäikust ja valu. Küüslauk toetab ka vereringkonna tööd, parandades verevoolavust soontes ning alandades kolesterooli. Samuti on küüslaugul täheldatud vererõhku alandavaid omadusi. Küüslauguekstrakti puhul on dokumenteeritud ka antitrombootiline toime, pärssides trombotsüütide kleepuvust. Eksperimentaalsed tõendid on näidanud, et mõnedel küüslaugust saadud toodetel on isheemilise kaitsega toime, parandades seeläbi õppimist ja mälu säilimist. Küüslaugul on ka veresuhkrut alandavad ning immuunsüsteemi tugevdavad omadused. Ühe eriti küüslauguse ampsu saamiseks, proovi meie nädalamenüüst retsepti- peedi-küüslaugu salat.
Kasutatud allikad:
Jiang, T. A. (2019). Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. Journal of AOAC International 102, (2). [2022, november 5]. https://doi.org/10.5740/jaoacint.18-0418