Tervise Arengu Instituut on välja andnud toidupüramiidi, mis näitab visuaalselt ligikaudseid toitude kogused, mida peaksid sööma ühe nädala jooksul, et sinu toitainevajadused oleksid kaetud. Püramiidil on välja toodud viis põhitoidugruppi, mis on mitmekesise toitumise seisukohast võrdselt olulised ning mida tuleks tarvitada iga päev, kuid mõnda toidugruppi kuuluvaid toiduained peaks tarvitama rohkem ja tihedamini.

Eestis tehtud uuring näitab, et kahjuks ei söö meist paljud siiski tasakaalustatult ega soovitustele vastavalt ning mitmete toidugruppidega nagu näiteks liha ja lihatooted, soolased ja magusad maiustused, kiputakse liialdama. Samas on toidugruppide nagu  puuviljad ja köögiviljad tarbimine liiga madal.

Liigselt tarvitatavad toidugrupid ja nende võimalikud asendused:

  • Sea- ja veiseliha (eelkõige neist valmistatud küllastunud rasvhapete- ja soolarikkaid tooteid) 

Eelista liha asemel kala, maksa, muna  või asenda liha kaunviljadega. Samuti vali poes töödeldud lihatoodete nagu vorstid, viinerid, sink, peekon asemel tailiha. 

  • Magusad piimatooted nagu jogurtid ja kohukesed

Vali selle asemel ilma lisatud suhkruta piimatooteid ja lisa magustamiseks ise puuvilju ja marju. Nii saad ühtlasi suurendada ka oma puuviljade ja marjade tarbitud päevast portsjonit.

  • Magusad ja soolased näksid

Söö selle asemel pähkleid-seemneid (ilma lisatud soolata) või valmista endale võileib täisterajahust leivaga . Magusaisu korral eelista puuvilju ja marju või tumedat šokolaadi.

  • Suhkrurikkad karastus- ja mahlajoogid

Parim janu kustutaja on vesi! Ühe puuviljaportsjoni päevas, võid asendada ka mahlaga (va. mahlajook, nektar).

Taldrikureegel

Heaks nipiks aitamaks olemaks kindel, et erinevate toitute osakaal on õige on taldrikureegel, mille võttis esimest korda Eestis kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal.

Taldrikureeglid on:

  • Erinevad köögiviljad peaksid moodustama pool taldrikust
  • Liha võiks moodustada umbes veerandi
  • Lisand, näiteks riis või kartul moodustab ülejäänud veerandi

Toitainete parima kättesaadavuse mõttes võiks toidugruppide siseselt võimalikult palju liigiti varieerida, näiteks süüa tomati-kurgi salati asemel järgmine päev peedi- või porgandisalatit. Samuti ära jää kindlaks ühele brändile, vaid proovi erinevate tootjate kaupa. 

Taldrikus võiks näha ka 5 erinevat värvi, nii ei näe toit mitte ainult ilus välja, vaid kindlustab ka maksimaalse vitamiinide ja mineraalide saadavuse.

Kasutatud allikad:

Pitsi, et al. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015. Tervise Arengu Instituut. Tallinn, 2017.

Pitsi, T., & Salupuu, L.  (s.a.) Tervislik toitumine. Rahva Raamat AS ja Tervise Arengu Instituut.

Tervise Arengu Instituut. (2017). Keskmine toidugruppide tarbimine päevas soo ja vanuse järgi. [14. oktoober. 2022] https://statistika.tai.ee/pxweb/et/Andmebaas/Andmebaas__05Uuringud__09RTU__a_Toidugrupid_paev/RTU011.px/table/tableViewLayout2/