Hommikusöök
Kodune müsli, kogus 5-le
- 0,5 kg täisterakaerahelbeid
- 125 g kookoshelbeid
- 50 g erinevaid seemneid (nt kõrvitsa, seesami, päevalille)
- 100g erinevaid pähkleid (nt sarapuu, kreeka, india)
- 50g võid
- 4 spl mett
- 0,5 tl kaneeli
- 1,5 dl vett
- Näpuotsaga soola
- 150 g kuivatatud puuvilju (nt rosinad, jõhvikad)
- Serveerimiseks 200g maitsestamata jogurtit või keefiri
Sega suuremas kausis omavahel kuivained. Kuumuta potis või, vesi, mesi, sool ja kaneel, kuni või on sulanud ja mesi lahustunud. Kalla vedelik kuivainete hulka ning sega kiirelt ja hoolikalt läbi. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 150-kraadisesse ahju küpsema. Nüüd sega müslit iga 10 minuti järel ja lase ahjus olla umbes 1 tund, kuni müsli on saavutanud õrnalt kuldse värvuse. Lase jahtuda ja lisa hulka kuivatatud puuviljad. Nüüd saad müslit nautida koos maitsestamata jogurti või keefiriga.
Lõunasöök
Tatra-kodujuustusalat
- 80 g tatratange
- 80 g keedetud riivitud peeti
- 100 g kirsstomateid
- 50 g kooritud õuna
- 50 g varssellerit
- 25 g punast sibulat
- 100 g kodujuustu
- 2 tl oliiviõli
- 2 tl kõrvitsa ja päevalille seemneid
- Maitsestamiseks peterselli
Soovi korral rösti kergelt tatratangud. Seejärel lisa kuum vesi ja hauta tasasel tulel kaane all umbes 15 minutit. Samal ajal valmista salat. Selleks sega kokku keedetud riivitud peet, tükeldatud kirsstomatid, väikesteks tükkideks hakitud varsseller, õun punane sibul ja kodujuust. Lisa tatar, oliiviõli ja serveeri seemnete ja värskelt hakitud peterselliga.
Oode
Kamamagustoit
- 1 klaas keefirit või maitsestamata jogurtit
- 2 spl kamajahu
- 1tl suhkrut
- 30g pohli või muid marju
Sega keefir, kamajahu ja suhkur ning serveeri marjadega.
Õhtusöök
Kartuli-köögiviljahautis kanaga
- 200 g kartulit
- 150 g kanafileed
- 1-3 loorberilehte ja pisut soola
- 80 g porgandit
- 40 g sibulat
- Maitsestamiseks 1spl oliivi õli ja maitserohelist
Et kanafilee jääks pehme, on soovitatav seda hautada pikalt (u 45 min) tasasel tulel loorberi ja õrnalt maitsestatud vees- nii et vesi kataks täielikult kanafilee. Umbes 20 minutit enne valmimist lisa kangideks lõigatud porgand, pastinaak ja kartul ning hakitud sibul. Lõpuks maitsesta maitserohelise oliiviõli ja soovi korral köömnetega.
Hommikusöök
Avokaado-munamääre rukkileival
- 2 viilu rukkileiba (või sepikut)
- 100 g avokaadot
- 1 muna
- Pool punast või rohelist sibulat, hakitud
- Maitserohelist
Avokaado-munamääre valmistamiseks keeda muna endale meeldiva valmiduseni. Peenesta kahvliga avokaado ja muna, lisa hakitud sibul ja maitseroheline ning leivakate ongi valmis.
Lõunasöök
Tšilline riisi-läätsehautis
- 70 g täsiterariisi
- 40 g punaseid läätsesid
- 100 g suvikõrvitsat
- 100 g tomatit
- 60 g paprikat
- 2 kauna (15g) tšillipipart
- 2 spl magusat tšillikastet
- 1 spl oliiviõli
- 30 g parmesani juustu
Pane riis umbes ühe klaasitäie kuuma veega keema ja keeda tasasel tulel kaane all pehmeks. Umbes 15 minutit enne valmimist lisa läätsed ja lase 5 minuti pärast tükeldatud suvikõrvits, paprika ja tomat, soovi korral tšilli. Vajadusel lisa juurde ka kuuma vett, kuid arvesta, et köögiviljadest tuleb kuumutades vett. Maitsesta tšillikastme ja oliiviõliga, raputa peale parmesani juust. Selleks, et toidule rohkem värve anda, kasuta kollast või oranži paprikat.
Oode
Puuviljasalat meega röstitud kaerahelvestega
- 1 dl kaerahelbeid
- 2 tl mett
- Pool hurmaad
- 1 kiivi
- 1 spl kuivatatud jõhvikaid
- Värskelt pressitud sidrunimahla
Sega kaerahelbed meega ja laota ahjuplaadile. Rösti umbes 10 minutit 175-kraadises ahjus mee karamelliseerumiseni. Tükelda puuviljad ja sega kõik komponendid kokku.
Õhtusöök
Fermenteeritud porgandisalat valge kalaga
- 100 g valge kala fileed
- Maitsestamiseks sidrunimahla, tilli ja soola
Maitsesta kalafilee soola, tilli ja sidrunimahlaga ning küpseta 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Porgandisalat (3-le):
- 500 g porgandeid
- 1 cm jupp tšillipiprakauna
- 1 keskmine küüslauguküüs
- 2 cm jupp värsket ingverit
- Poole sidruni või 1 terve laimi mahl
- 1 kuhjaga tl soola
- Pool tl suhkrut
Riivi kooritud porgandid jämeda riiviga. Haki tšillipipar, kooritud küüslauk ja ingver, pane kaussi. Lisa sool, suhkur ja sidruni- või laimimahl, sega hoolega läbi. Ühenda porgandid maitseainetega hoolikalt läbi. Lase 10 minutit seista. Pane kõik purki, igat kihti pressides, et eralduks vedelikku. Purgi ülaossa jäta ruumi täiendava vedeliku eraldumiseks fermentatsioonil. Kata purgisuu lapiga ja pane toasooja valmima. Mõne päeva pärast võib juba proovima hakata.
Hommikusöök
Mitmeviljapuder kuivatatud puuviljade ja seemnetega
- 70 g mitmeviljahelbeid
- 1 tl nisukliisid
- 150 ml piima
- 1,5 spl lina-, kõrvitsa-, päevalilleseemneid
- 2 spl kuivatatud aprikoose ja datleid
Vala mitmeviljahelbed kuuma vette, sega ja lase tasasel tulel kaane all haududa, haudumise lõpupoole lisa piiim ja kliid ning kuumuta keemiseni. Serveeri seemnete ja kuivatatud puuviljadega.
Lõunasöök
Mozzarella´ne pastaroog
- 70 g täisteramakarone
- Pool sibulat, hakitud
- Paar küüslauhu küünt,hakitud
- 25 g päikesekuivatatud tomateid
- 80 g suvikõrvitsat
- 40 g šampinjone
- 100 g mozzarella juustu
- 70 g brokolit
- Praadimiseks veidi õli
- Maitsestamiseks basiilikut
Pane makaronid keevasse vette ja keeda pakendil toodud õpetuse järgi, paar minutit enne eeldatavat lõppu on siiski mõistlik kontrollida, kas pasta on ehk juba valmis. Pasta võiks keeta al dente. Paralleelselt valmista kaste, selleks kuumuta õlis sibul, küüslauk ja päikesekuivatatud tomatd, lisa tükeldatud suvikõrvits ja viilutatyd šampinjonid. Kuumuta kuni köögiviljad on pehmed, lisa keedetud pasta ja õisikuteks tükeldatud brokoli ning kõige lõpus mozzarella. Serveerimiseks lisa veidi oliiviõli, maitsesta soovi korral basiilikuga.
Oode
Mango-astelpaju smuuti ingveriga
- 240 g mangot
- 1dl astelpaju marju
- 1tl riivitud ingverijuurt
- 100 g maitsestamata jogurtit
Püreesta köögikombainis või saumiksriga puuviljad ja marjad ning riivitud ingver. Lisa maitsestamata jogurt.
Õhtusöök
Kodune kasukas
- 160 g peeti
- 120 g kartulit
- 80 g porgandit
- Pool salatisibulat
- 36 g heeringat
- 50 g hapukurki
- Kastmeks 70 g maitsestamata jogurtit, natuke sinepit
- 1 muna
- Serveerimiseks maitserohelist
Kasuka valmistamiseks keeda kartul, peet ja porgand ning riivi. Haki sibul ja tükelda heeringas ning kurk. Lao kihiti sibul, heeringas, hapukurk, porgand, kartul ja peet. Valmista kaste ning vala salatile. Ideaalis võiks salat külmas mõned tunnid seista. Enne serveerimist keeda muna ja peenesta kahvliga. Puista salat üle muna ja maitserohelisega.
Hommikusöök
Hirsipuder Kreeka pähklite ja marjadega
- 70 g hirsitangu
- 150 ml piima
- 100 g marju
- 1 spl Kreeka pähkleid
- Magustamiseks 2 tl mett või suhkrut
Pese hirss ja leota üle öö külmas vees (leotamise võib ka ära jätta, aga siis pesta hirssi mitu korda külma veega). Pane hirss külma vette, lase keema tõusta ja hauta tasasel tulel, kuni vesi on imendunud. Seejärel lisa piim ja lase veel haududa. Serveeri marjade ja pähklitega ning maitsesta soovi korral mee või vähese suhkruga.
Lõunasöök
Orsoto lõhega
- 150 g lõhefileed
- 70 g odrakruupe
- Pool sibulat
- 2 tl oliiviõli
- Maitsestamiseks kurkumit, küüslauku, maitserohelist
- 125 g kõrvitsat
- 125 g porgandit
- Sool-pipar
Leota odrakruupe üleöö külmas vees ja pese mitu korda külma veega. Kata kruubid paari sentimeetri paksuse külma vee kihiga. Hauta tasasel tulel, kuni vesi on imendunud. Küpseta lõhefileed 200-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit. Kuumuta panni õlis hakitud sibul, küüslauk kurkum, lisa tükeldatud kõrvits ja porgand, kuumuta pehmenemiseni. Püreesta saumiksriga. Vala saadud segu pehmeks haudunud odrakruupidele, lisa maitseroheline, maitsesta soovi korral soola ja pipraga ning serveeri ahjulõhega. Odrakruubid võib asendada ka riisi, kinoa või tatraga.
Oode
Eineleib peedihummusega
- 2 tk palaleiba
- Tomati ja kurgiviile, lehtsalat
Hummuse tegemiseks:
- 400 g purk kikerherneid
- 400 g röstitud peeti
- 1-2 küüslauguküünt
- 2 spl tahiinit
- 1 tl vürtsköömneid
- Poole sidruni mahl
- 0,5 dl neitsioliiviõli
- Soola ja pipart
Loputa kikerherned voolava vee all ning aseta kaussi või blenderisse. Lisa ahjus küpsetatud kuubikuteks lõigatud peet. Küüslauguküüned puhasta ja lõika väiksemaks, pressi poole sidruni mahl ning lisa kaussi. Kreemisuse suurendamiseks võid lisada tahiinit. Lisa õlid ning vürtsid. Lõpuks vurista kõik blenderiga või saumikseriga kreemjaks. Maitsesta soola ja pipraga.
Õhtusöök
Karrine kana-banaanisalat riisiga
- 60 g täisterariisi
- 100 g kanafileed
- 135 g tomatit
- 60 g paprikat
- 50 g kurki
- 50 g banaani
Kastme valmistamiseks:
- 70g maitsestamata jogurtit
- Murulauku ja tilli
- Karripulbrit
- 0,5tl mett
- Veidi soola
Auruta riis ja kanafileetükid pehmeks. Tükelda köögiviljad ja banaan. Haki murulauk ja till, sega maitsestamata jogurti, mee ja karriga ning lisa aedviljadele. Kõige lõpus lisa veidi jahtunud riis ja kanafilee. Maitsesta soovi korral vähese soolaga.
Hommikusöök
Kaerahelbepuder seemnete ja banaaniga
- 70 g kaerahelbeid
- 150 ml piima
- 100 g banaani
- 1 spl linaseemneid
Maitsestamiseks kaneeli ja kardemoni
Pane kaerahelbed kuuma vette, seda ja lase tasasel tulel kaane all haududa, haudumise lõpupoole lisa piim ning kuumuta keemiseni. Serveeri banaaniga ning jahvatatud linaseemnetega. Soovi korral maitsesta kaneeli ja kardemoniga või endale meelepäraste vürtsidega.
Lõunasöök
Pastaroog veisehakklihaga
- 70 g täisteramakarone
- 120 g hakkliha
- Pool sibulat
- Paar küüslauguküünt
- 80 g paprikat
- 100 g tomatipastat
- Värsket basiilikut
- 15 g parmesani juustu
Pane makaronid keevasse vette ja keeda pakendil toodud õpetuse järgi, paar minutit enne eeldatavat lõppu on siiski mõistlik kontrollida, kas pasta on ehk valmis. Pasta keeda al dente. Paralleelselt valmista kaste. Selleks kuumuta hakkliha, lisa hakitud sibul, küüslauk ja paprika. Kui hakkliha on pruunistunud, lisa tomatipasta ja kuumuta keemiseni, kui ära keeda. Lisa keedetud makaronid. Serveeri parmesaniga.
Oode
Banaanimuffinid šokolaadikreemiga (12-le)
- 3 muna
- 3 banaani
- 1dl rapsi-, kookos või oliiviõli
- 2 dl toortatrajahu
- 2 dl täistera kaerajahu
- 1,5 tl vanillisuhkrut
- Näpuotsaga soola
Klopi munad lahti, lisa õli, kooritud rämeda riiviga riivitud banaanind ning omavahel segatud kuivained. Küpseta muffinipannil muffinivormides, eelkuumutatud ahjus 175-kraadi juures 20-25 minutit.
Šokolaadikreem muffinitele:
- 6 küpset keskmist avokaadot
- 12 värsket (kuivatatud) datlit
- 5-6 tl kakaopulbrit
- Datlitele paisutamiseks vett
Eemalda datlitest kivid, haki peenemaks ja jäta veega kaetult u 15 minutiks seisma. Lõika avokaadod keskelt pooleks, eemalda kivi ja koori seest sisu. Püreeri ettevalmistatud avokaadod, datlid koos vedelikuga ja kakao pulber saumiksriga või blenderis ühtlaseks massiks. Kui kreem jääb liiga paks, lisa pisut külma vett.
Õhtusöök
Kõrvitsapüreesupp läätsedega
- 150 g kõrvitsat
- 120 g kartulit
- 80 g porgandit
- 1 väiksem sibul
- 1tl õli praadimiseks
- 1—1,5 dl kuivatatud läätsesid
- Vett köögiviljade hautamiseks
- 2 tl kõrvitsaseemneid
- 1-2 viilu terasepikut saiakuubikute valmistamiseks
- 1 tl maitserohelist ja oliiviõli garneeringuks
- Vürtsköömneid
Kuumuta potis sibul, tükeldatud köögiviljad ja läätsed ning vesi nii, et köögiviljad oleksid veega täielikult kaetud. Soovi korral võid lisada ka vürtsköömneid. Hauta pehmenemiseni, vajadusel võid vahepeal vett lisada., kuid mitte liiga palju, muidu tuleb supp liiga vedel. Püreesta köögikombaini või saumiksriga, maitsesta meelepäraste maitseainetega. Rösti sepik ja tükelda. Serveeri supp saiakuubikute, maitserohelise ja oliiviõliga.
Hommikusöök
Pošeeritud muna rukkileival ja tatrapuder
- 1muna
- Vett ja äädikat
- 1 viil rukkileiba
Kuumuta vesi keemiseni, lisa tilk äädikat või pool teelusikatäit sidrunihapet ning näputäis soola. Löö munna ettevaatlikult kulbi sisse. Tõmba noaotsaga vette keeris ja libista muna tasakesi podisevasse vette. Keeda tasasel tulel 2-3 minutit, kuni munavalge on munakollase ümber hüübinud. Serveeri rukkileival.
Tatrapudru valmistamiseks:
- 70 g tatratange
- 2 tl kõrvitsa ja linaseemneid
- 1 tl oliivõli ja maitserohelist tatra maitsestamiseks
- Vett tatra keetmiseks
- 50 g paprikat ja 2 spl maitserohelist
Soovi korral rösti pannil kerelt tatratangud. Seejärel lisa kuum vesi ja kauta tasasel tulel kaane all umbes 15-20 minutit. Serveeri oliivoõli, seemnete, paprika ja maitserohelisega.
Lõunasöök
Oakotletid kartulipudru ja peedi-küüslaugu salatiga
Kartulipudru valmistamiseks:
- 900 g kartulit
- 200 ml piima
- Soola ja pipart
Keeda kartulid vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ja tambi pudrunuiaga puruks, lisa kuum piim ja vahusta. Maitsesta soola ja pipraga.
Oa kotlettide valmistamiseks:
- 30-40 g kuivatataud punaseid ube (või 100 g konserveeritud)
- Soola
- Pool sibulat
- 25 g porgandit
- 2 spl tomatipastat
- Maitsestamiseks sinepit
- 2 tl õli
Leota ube vees vähemalt paar tundi kuni üle öö, pane külma vette keema ning seejärel keeda vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Konserveeritud ubade kasutamisel loputa need mitu korda jooksva vee all. Oad ja hakitud sibul püreesta mikseriga peeneks, lisa riivitud porgand, tomatipasta, sinep ja õli. Vormi taignast suupärased kotletid ja tõsta ahjuplaadile. Küpseta umbes 175-kraadises ahjus kõigepealt ühelt poolt umbes 10 minutit ja siis teiselt poolt samuti 10 minutit
Peedi- küüslaugusalati valmistamiseks:
- 100 g keedetud riivitud peeti
- 70 g avokaadot
- 1-2 küüslauguküünt
Purusta saumiksriga avokaado, küüslaugupressiga küüslauk. Sega keedetud peediga.
Oode
Seemne-kreekerid
- 1 dl mandli-või toortatrajahu
- 1 dl päevalilleseemneid
- 1 dl kõrvitsaseemneid
- 1 dl seesamiseemneid
- 1 tl soola
- 0,5 dl rapsi-, kookos- või oliiviõli
- 3 dl keevat vett (tatrajahu kasutades vähemalt 4dl)
Sega kuivained, lisa keev vesi ja õli. Sega kuni moodustub pall ja geelitaoline konsistents. Aseta tainas kahe ahjuplaadi suuruse küpsetuspaberi vahele ning rulli õhukeseks. Eemalda pealmine paber ning rulli ka järgmise plaaditäie jagu. Kui taigen on õhukeseks rullitud, lõika noaga sisse jäljed selle järgi kui suuri kreekereid soovid. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 45-60 minutit.
Õhtusöök
Aasiapärane kookosjoogisupp krevettidega
- 70 g täisterariisi
- Pool purki (200ml) kookosjooki
- 120 g paprikat
- 60 g paprikat
- 50 g šampinjone
- 100 g külmutatud krevette
- Maitsestamiseks värsket ingverijuurt, tšillipipart, koriandrit ja sidrunheina
- Serveerimiseks värsket koriandrit
Keeda ühes potis riis. Teises potis kuumuta kookosjook ja vesi, lisa tükeldatud paprika, šampinjonid, tomatid ja värsked maitsetaimed. Soovi korral võid lisada ka näiteks sidrunheina. Kõige lõpus lisa külmutatud krevetid ning kuumuta umbes 5 minutit. Serveeri keedetud riis ja soovi korral koriandriga.
Hommikusöök
Pannkoogid ricotta kohupiimast
80 g ricotta kohupiima
- 3 spl nisu- ja kaerajahu
- 2 tl suhkrut
- Maitsestamiseks kardemoni
- 1 muna
- Praadimiseks rapsiõli
Serveerimiseks:
- 120 g maasikaid
- 100 g banaani
Sega omavahel ricotta, jahu, suhkur ja kardemon. Löö muna vahtu ning lisa segule. Kuumuta kergelt õli ning prae koogid mõlemalt poolt kuldseks, kuid ära kõrveta. Püreesta maasikad ja banaan ning serveeri kookidega.
Lõunasöök
Kitsejuustusalat kikerhernestega
- 100 g riivitud porgandit
- 100 g keedetud peeti
- 25 g rukolat
- 200 g keedetud või konserveeritud kikerherneid
- 20 g kitsejuustu
Kastmeks:
- 1 spl oliiviõli
- 2 tl sidrunimahla
- Maitserohelist
Salati valmistamiseks sega riivitud porgand ja keedetud riivitud peet. Kasutades konserveeritud kikerherneid, loputa need mitu korda jooksva vee all ning lisa köögiviljadele, samuti rukola. Tükelda kitsejuust ja lisa salatile. Maitsesta oliiviõli, sidrunimahla j maitserohelisega.
Oode
Maapähklivõi-pallikesed (10-le)
- 2 dl kiirkaerahelbeid
- 2,5 dl kuivatatud jõhvikaid
- 80 g peeneks hakitud tumedat šokolaadi
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 150 g maapähklivõid (ilma soolata)
Rösti kaerahelbed kergelt pannil või ahjus, aeg-ajalt segades. Ettevaatust, et ei läheks kõrbema! Lase jahtuda. Sega kõik komponendid omavahel ühtlaseks massiks ja veereta käte vahel pallikesed. Lase mõned tunnid maitsetel laagerduda.
Õhtusöök
Ahjus küpsetatud kana köögiviljade ja maguskartuliga
- 150 g maguskartulit
- 300 g brokolit ja lillkapsast
- 60 g varssellerit
- 100 g kanakintsuliha
Maitsestamiseks:
- 1 tl värsket tilli
- 1 spl oliiviõli
- Soovi korral köömneid
Puhasta maguskartul ja köögiviljad ning lõika kana meelepärasteks tükkideks. Aseta kõik ahjupotti või muusse kuumusekindlasse nõusse, kata fooliumiga ja küpseta 180-kraadises ahjus vähemalt 45 minutit. Ahjust tulnud toit maitsesta maitserohelise ja õliga ning meelepäraste maitseainete, näiteks köömnetega.
Kasutatud allikad:
Fotod: Kristi Kuusmik-Orav
Retseptid:
Pitsi, T., & Salupuu, L. (s.a.) Tervislik toitumine. Rahva Raamat AS ja Tervise Arengu Instituut.
EluTerveElu. (2022). Läänemaa eakate tervisepäev (brošüür).