Merle Laurits on ise toitumisteraapia, taimede ja loodusteraapiate abil tänulikult oma elust ära saatnud elust minema nii mitmedki õppetunnid, näiteks  „ravimatu astma“ . Täna on ta tänulik õppija ja jagab teadmisi ja kogemusi edasi kõikidele huvilistele.

Mirjam Männik
Foto: Martin Ahven

Käes on sügis, loodus on pidurüüs, viljad on valmis ja puud valmis lahti laskma lehed, lilled ja õied. Toimub pidu ja saagirikkuse pillerkaar enne talvist vaikelu. Vähemalt Merle koduaias küll. Hubases lehtlas maitseme taimetarga isekasvatatud suussulavaid viinamarju ning mekime vürtsikalt mõnusat teed. Räägime ka Hiina meditsiinist, mis on tänaseks saanud naise lahutamatuks igapäeva osaks.

Rääkige palun, kuidas üldse Hiina meditsiini jõudsid?
Ma olin oma elu elanud kuidagi nii, et ühel hetkel vanaviisi edasi minna enam ei saanud. Mul polnud energiat, mitte millekski, olin täiesti tühi. Arstid panid mulle diagnoosiks astma. Kuna aga olen vaimsete praktikatega ka varem tegelenud, otsustasin teha taotluse oma teejuhi leidmiseks. Nii jõudsingi Rene Bürklandi juurde. Temaga koostöös tegin põhimõtteliselt totaalse kannapöörde – seda nii toitumises, liikumises, mõtlemises. Aasta pärast olin ma terve.

Millest täna ise lähtute ja millele tähelepanu pöörate toitumise puhul?
Mina olen valinud aluseks toitumisele Hiina meditsiini toitumisteraapia, mis lähtub aastaagadest ja looduse rütmidest, yin/yang teooriast ja viiest ürgelemendist, sest igale aastaajale vastavad oma elemendid, maitsed ja värvid.

Kui nendest põhimõtetest kinni pidada ja samal viisil ka oma emotsioonid tasakaalustada, siis jagub tervist (mis on yin/yangi tasakaal ja qi takistusteta voolamine) ja energiat omale meelepärasteks tegevusteks, et saaksin teha seda, mis mind õnnelikuks teeb. Nimelt igale aastaajale ja elemendile vastavad värvid (nii toidus kui riietuses) ja ka kindlad emotsioonid. Söö aastaaja värvi vilju ja ürte, see on üheks vihjeks. Näiteks kevade värv on roheline ja rohelised laugulised ning lehtköögiviljad äratavad maksa energia. Seetõttu on kevaditi ka hea maksapuhastusi teha, et kogu keha puhastada energia liikuma saada. Mina teen juba mitmendat aastat kevaditi puhastuskuure ja tunnen end kerge ja energialisena.

Tuleb arvestada, kui varem puhastusi, mahlapaastu teinud pole, siis võib kehasse kuhjunud palju toksiine, mis ühekorraga liikvele pääsevad. Siin on soovituseks rohkem kehasooja vett juua, koos tsitruselistega, mis samuti äratavad maksa qi.


Olete öelnud, et seedida tuleks nii toitu kui ka emotsioone. Selgitage palun seda lähemalt.

Pidev muretsemine ja ülemõtlemine kahjustab põrna ja põrna energia langeb. Tulemuseks võib olla kaalutõus, niiöelda päästevest keha ümber näitab seda kaitsekihti, mille inimene on muremõtetega loonud – energeetilisest kaitsest füüsiliseks. Emotsionaalne söömine on ennast saboteeriv harjumus, tasub vaadata lähemalt, mis energia või emotsioon seal taga on ning see vabastada. Mina kasutan emotsioonide vastamiseks EFT/META-EFT meetodit, mis on pärit Hiina meditsiinist ja põhineb akupunktuuri punktidel olevate blokeeringute vabastamisel. Sellest on abi nii liigsöömise, halbade toitumisharjumuste, kui mis tahes sõltuvuste vabastamisel.

Mida näiteks Hiina meditsiinist õppinud olete?
Hiina meditsiinis on arusaam, et kui seedimine on korras ja seedetuli on toidetud, siis iga haigus või tasakaalutus möödus kergelt ja kiiresti ning vastupidi – kui seedetuli on nõrk, siis keha kulutab suure osa energiast energiat seedimisele. Vastupanu haigustele on hädine, iga väiksemgi viirus või tasakaalutus paneb proovile ja inimene vindub pikalt.

Seega on hea jälgida, et menüüs oleks piisavalt seedetuld ergutavaid ürte ja vürtse, toonikume ja essentse nagu näiteks ingver, kurkum, kaneel, kardemon, koriander, rosmariini. Ka taimeteesid, mis toetavad seedimist ja mao-põrna energiat. Näiteks piparmünt on väga hea energia liigutaja, olemuselt jahutav, mandariinikoore-ingveri-koriandri tee on seedetuld toetav ja soojendava iseloomiga. Kui siia lisada juurde veel kurkum ja pipralised, saamegi soojendava ja poore avava taime-teesegu.

Teie valmistatud tee on imemaitsev. Millist  soovitaksite lugejatele ja miks?
Hiina taimeravi terapeudina olen teesegusid nii palju armastama hakanud, et kasvatan suure osa taimi ja korjan palju ravimtaimi. Segan ise kokku aastaaegade rütmis tervendavaid teesegusid, kus on koos parimalt kombineeritud Eesti ja Hiina taimed. Näiteks sügis-talve sobib imeliselt kopsude ja neeru energiat toetav teesegu, kevadesse maksa energiat toniseeriv teesegu, suvesse südant toitev, energiat ja verd toniseeriv segu ning aastaringselt Põrna ja immuunsust toetav taimesegu. Rakud vajavad toitu ja niisutust ning vastavalt aastaajale ja looduse rütmidele valitud taimede energeetika toetab seda suurepäraselt. Teed joon ise iga päev ikka mitmeid tassitäisi (naerab).

On mõni nipp või tähelepanek ka anda enne talve saabumist?
Talvel loodus magab ja inimesedki peaks sel ajal rohkem puhkama. Seedimine on aeglasem. Seega on siin omal kohal pikalt tulel hautatud soolased köögiviljad ürtidega: Kõiki päikesevilju saab ju ahjus või tulel küpsetada, et soojust ja Yang energiat kehale anda –  me vajame seda pika talve üleelamiseks. Ja ärge unustage – päikeseviljad kannavad pimedal aastaajal rõõmu ja soojust! Soovitan neid tarbida hoopis taime-essentside, näiteks eeterlike õlide, mikstuuride kujul.
Kuula alati oma keha – kui peale sööki on kerge ja rõõmus või reibas tunne, oled on toitumisega õigel teel! 

Autorid:

Merle Laurits & Mirjam Männik